Folosirea dronelor ca solutie de securitate și supraveghere este în continuă ascensiune.
Există mai multe variante pentru felul în care doriți să le numiți :
- Vehicule Aeriene fără pilot uman la bord (UAV’s – Unmanned aerial vehicle),
- Mini aeronave fară pilot (Aeronave Miniature Pilotless),
- Sisteme de Aeronave Pilotate de la distanță (RPAS = Remotely Piloted Aircraft Systems).
Indiferent de felul în care le spuneți, folosirea dronelor ca solutie de securitate crește semnificativ popularitatea acestora pe zi ce trece.
Fiind încă în stadiul de început, în ceea ce privește adoptarea și utilizarea în masă, acestea sunt încă relativ inaccesibile din punct de vedere al inovației tehnologice.
Chiar dacă dronele au trecut deja prin barierele tradiționale ale industriei, ele nu se pot utiliza la liber pe piața de desfacere decât în condițiile premise de lege.
Exploatarea unei aeronave de tip dronă:
Folosirea dronei, fără ca aceasta să posede un certificat de înmatriculare sau identificare şi un certificat ori autorizaţie de navigabilitate (permis de zbor naţional – PZN) sau documente echivalente, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală.
O dronă este extrem de benefică în locuri unde omul nu poate ajunge să efectueze în timp util și eficient controale, la scanarea și supravegherea unei baze militare, la verificarea perimetrelor închise unde există restricții pentru acces uman.
Dronele sunt mai puțin costisitoare pentru a fi folosite în aer, pentru a monitoriza condițiile meteo și pentru a transmite date geografice.
Câteva dintre cele mai importante utilizări ale dronelor la nivel global sunt:
- Creșterea eficienței tehnologiei,
- Scăderea volumului de muncă și a costurilor de producție,
- Îmbunătățirea preciziei, cizelarea relațiilor între ofertanți și clienți,
- Rezolvarea problemelor de securitate la scară amplă.
Utilizarea dronelor
În industria securității, dronele au trecut destul de rapid de la stadiul de noutate la stadiul de tendință, pe măsură ce tot mai multe companii au început să își realizeze potențialul, domeniul de aplicare și scara de acoperire locală.
Pentru utilizare, pot fi controlate de o telecomandă sau prin intermediul unei aplicații pentru smartphone.
Dronele au capacitatea de a ajunge în cele mai îndepărtate zone fără a avea nevoie de forță de muncă intensă.
Ele necesită cel mai mic volum de efort, timp și energie.
Persoanele fizice, entitățile comerciale și guvernele au realizat că dronele au multiple utilizări, care includ:
- Fotografierea aeriană pentru jurnalism și film;
- Livrări de produse, servicii poștale;
- Transmitera de informații sau furnizarea de elemente esențiale pentru gestionarea sau monitorizarea dezastrelor;
- Drone cu senzor termic pentru operațiuni de căutare și salvare;
- Cartografierea geografică a terenului și a locațiilor inaccesibile;
- Inspecții de siguranță a clădirilor;
- Monitorizarea precisă a culturilor agricole;
- Transport de marfă fără pilot;
- Supravegherea aplicării legii la puncte de control vamale și controlul frontierelor;
- Urmărirea fenomenelor meteorologice;
Dezvoltarea a sute de utilizări ale dronelor sunt încă în curs de desfășurare datorate multiplelor investiții care se extind zilnic în această industrie promițătoare.
Tipuri de drone:
Dronele sunt împărțite în următoarele categorii:
- Foarte mici (nano) – de dimensiunea unor insecte, utilizate în spațiile foarte mici;
- Drone mici – cu aripi fixe, de dimensiuni mici dar nu la fel ca cele nano;
- Drone medii – ajung până la 200kg fiind necesare uneori mai multe persoane pentru a fi ridicate în aer;
- Drone mari – utilizate de obicei pentru servicii militare, de supraveghere și captare imagini, înlocuind uneori aeronavele cu echipaj uman.
Folosirea dronelor ca solutie de securitate în scopuri:
1) Militare
Folosirea dronelor ca soluție de securitate în scopuri militare a devenit principala utilizare în zilele noastre.
Folosite ca dispozitive țintă, pentru misiuni, cercetare și dezvoltare, precum și pentru recunoaștere, supraveghere, spionaj sau în scop combativ, dronele fac parte din forțele militare din întreaga lume.
2) De securitate
Deoarece mai multe industrii lucrează cu drone ca parte a funcțiilor lor de afaceri, utilizatorii de drone în scop comercial vor veni din domenii precum securitatea și agricultura.
Securitatea, prin utilizarea dronelor, a fost îmbunătățită destul de mult, acestea fiind folosite pentru a urmări și prinde criminalii.
Dronele sunt de asemenea folosite pentru a urmări fugarii în punctele vamale, în aeroporturi, pe autostrăzi, etc.
Acestea pot ajuta instituțiile de învățământ să monitorizeze campusurile, să detecteze activități anormale sau potențiale amenințări și să trimită imediat semnale de ajutor administratorilor școlii și agențiilor de securitate.
Folosirea dronelor este utilă pentru a oferi escorte vehiculelor pe timp de noapte sau chiar pentru a asigura supravegherea parcărilor și, pot ajuta la reducerea incidentelor neplăcute.
Dronele pot fi echipate cu senzori cu infraroșu, folosiți pentru a localiza oamenii în zone îndepărtate sau cu ajutorul camerelor cu termoviziune.
Transmiterea videoclipurilor poate fi utilizată pentru identificarea persoanelor aflate în dificultate.
Informațiile GPS oferă salvatorilor posibilitatea de a localiza cu precizie persoanele și de a trimite asistență aeriană pentru salvarea oamenilor.
3) Personale
Dronele reprezintă elemente tot mai prezente în viețile noastre, astfel domeniul militar nu este singurul în care acestea pot fi folosite.
Deși se adresează în primul rând amatorilor, aceste tipuri de dispozitive sunt disponibile pe scară largă, iar piața este în creștere.
Desfăşurarea de activităţi de zbor cu drone, în condiţii de legalitate, conform Ministerului Transporturilor din România, este condiţionată de certificarea de navigabilitate (permis de zbor naţional – PZN).
Permisul se solicită în cazul aeronavelor fără pilot la bord cu masa maximă la decolare peste 15 kg (conform prevederilor Capitolului 6 “Vehicule aeriene fără pilot la bord (UAV)” al RACR AZAC “Admisibilitatea la zbor a unor categorii de aeronave civile”, ediţia 01/2007).
Dronele inteligente, sunt următoarea mare revoluție în tehnologia dronelor, care ar oferi noi oportunități în sectoarele de transport, militar, logistic și comercial.
Pe măsură ce această tehnologie continuă să evolueze, dronele vor deveni mai sigure și mai de încredere.
Acest lucru ar permite astfel ulterior adoptarea utilizării acestora în masă, cu condiția ca legislația strictă să fie pe viitor mai permisivă.
Dronele vor avea o prezență mai mare în societate pe măsură ce ne îndreptăm spre viitor.
Vor fi măsuri de combatere și de aliniere la tehnologie, pe măsură ce instituțiile se adaptează la schimbările oferite de aceasta.