Str. Dărniciei, Nr. 52, Sector 5, București, România

SCHIMBARE IN PIATA SERVICIILOR DE SECURITATE DIN ROMANIA

Piața serviciilor de securitate din România are nevoie de o schimbare cât mai rapidă și mai profundă, fiind necesară renunțarea la practicile ilegale și neconcurențiale.

Scandalurile din ultima perioadă legate de dosarele de evaziune fiscală, licitațiile trucate și munca la negru au afectat grav piața de securitate. Astfel că se cere o resetare. Este nevoie de un moment al schimbării. Iar soluții există și pot fi aplicate, dacă se ajunge la un consens. Acestea sunt, pe scurt, concluziile la care au ajuns participanții la seminarul „Achiziționarea de Servicii de Securitate de Calitate”.

Evenimentul – organizat de Federatia Serviciilor de Securitate in colaborare cu I.G.P.R. si cu sprijinul A.R.I.S si CoESS – s-a desfășurat vineri, 12 iunie, la hotelul Marriott, din București. Principalii vorbitori au fost Eduardo Urcelay Cobas (CoESS), Gabriel Badea (FSS), Aurel Catrinoiu (IGPR-DOP), Ion Popescu (PSS), Liviu Mateescu (ARTS), Bogdan Șovar (PSS) și Răzvan Ionescu (Security Portal). Seminarul s-a adresat tuturor reprezentanților departamentelor de achizitii, beneficiarilor de servicii de securitate și celor care activeaza in domeniul serviciilor de securitate privată. Cu acest prilej, a fost prezentat și Manualul intitulat „Achiziţionarea de servicii de securitate privată de calitate”, dezvoltat de Confederaţia Serviciilor de Securitate Europene (CoESS) şi UNI-Europa, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

De asemenea, la eveniment, Razvan Ionescu, fondator al Security Portal, a prezentat o soluție concretă prin care pot fi eliminate munca la negru, practicile neconcurențiale și evaziunea fiscală. Este vorba despre un registru electronic pentru servicii de securitate, companii si personal, operat de entitățile care activează în piața de securitate.

Manualul „Achiziţionarea de servicii de securitate privată de calitate”

Suntem conștienți că aprecierea calității unui serviciu este destul de dificilă și, de aceea, concomitent, venim în sprijinul achizitorilor de servicii de securitate și cu un instrument practic elaborat sub egida Comisiei Europene și a Confederației Europene a Serviciilor de Securitate, respectiv ‘Manualul pentru Achiziționarea de Servicii de Securitate de Calitate‘, a declarat Gabriel Badea (FSS). Acest document punctează foarte clar elementele în realizarea serviciilor pe care achizitorul trebuie să le urmărească pentru a fi sigur că furnizorii îi oferă un serviciu realizat în condiții legale și de calitate. Mai mult, manualul are și instrumente practice, un set de grile, pe care cel care e în situația de a evalua oferte de servicii de securitatetrebuie să le bifeze, rezultă un punctaj și el va ști sigur dacă ofertele pe care le are pe masă îndeplinesc condiții legale și de calitate.Schimbare in piata serviciilor de securitate din Romania

Manualul intitulat „Achiziţionarea de servicii desecuritate privată de calitate”, dezvoltat de Confederaţia Serviciilor de Securitate Europene (CoESS) şi UNI-Europa, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, are un obiectiv major: acela de a asista cumpărătorii în procesele de licitaţie, evidenţiind avantajele alegerii unor furnizori de calitate. Pe scurt, manualul explică de ce calitatea este importantă pentruclientul companiilor de securitate privată.

Acest manual încearcă să îi furnizeze cumpărătorului argumentele necesare pentru care serviciile desecuritate privată trebuie să bazeze pe valoarea optimă, inclusiv criterii sociale relevante sectorului. Manualul evidenţiază importanţa cheie a definirii, identificării, căutării şi selectării celei mai bune valori pentru serviciile de securitate privată.

Valoarea optimă înseamnă că viitorul cumpărător beneficiază de cea mai bună afacere în limitele parametrilor aleşi. De asemenea, înseamnă că viitorul cumpărător –obtine cel mai valoros compromis şi combinaţia optimă între preţ şi calitate, care îi asigură cumpărătorului cel mai mare avantaj, integral conform nevoilor şi criteriilor definite.

Acest lucru este deosebit de important în industria noastră, întrucât sectorul serviciilor de securitate privată este foarte specific ca natură, avand ca si caracteristca asigurarea securităţii persoanelor si proprietatilor, ar trebui, prin urmare, să fie diferenţiat de alte sectoare economice având în vedere -contributia sa la asigurarea ordinii publice. Acesta este motivul pentru care abordarea bazată pe valoarea optimă contează substanţial pentru serviciile de securitate privată şi, ca atare, cumpărătorii acestor servicii ar trebui să îi acorde o prioritate ridicată.

Directiva Europeană 24/2014 privind achizițiile publice

Eduardo Urcelay Cobas (CoESS) a atras atenția asupra Directivei Europene 24/2014 privind achizițiile publice, care prevede că ofertele de servicii sau de produse achiziționate la nivel public trebuie selecționate în baza raportului preț/calitate celui mai avantajos.

Este important pentru noi ca această Directivă să fie adoptată cât mai repede, pentru că este bine cunoscut că în industria de securitate privată serviciile sunt achiziționate în licitații în baza prețului cel mai mic și asta duce la un lanț întreg de efecte nedorite. Prețul cel mai mic într-o industrie în care cheltuiala cu forța de muncă înseamnă peste 85% din costul de realizare a serviciului se traduce de fapt în condiții de muncă proaste, salarii mici, lipsa programelor de pregătire a personalului și a dotărilor, demotivare, deprofesionalizare și, deci, servicii de proastă calitate. Mai mult, înseamnă împingerea industriei de securitate privată către practici de concurență neloială, prețuri de dumping,evaziune fiscală etc. Atribuirea contractelor pe criteriul celui mai mic preț duce la tarife evident nesustenabile, atât din punct de vedere economic cât și din punct de vedere al respectării legislației, pentru că în industria de securitate privată serviciile trebuie să fie realizate conform unor constrângeri legale specifice.

Odată cu transpunerea Directivei 24/2014, se vor crea premisele pentru o abordarea pe criterii de calitate a achiziției de servicii de securitate și nu numai, fapt ce va încuraja profesionalismul și inovația în acest domeniu care are, așa cum arătam, un in-put important și în ceea ce privește siguranța publică.

De altfel, Gabriel Badea (FSS) a ținut să accentueze faptul că există un proiect de campanie publică prin care se încearcă influențarea autoritățile să transpună cât mai repede în legislația națională Directiva Europeană 24/2014 privind achizițiile publice. Dar impunerea calității ca și criteriu de selecție a ofertelor de servicii nu ține numai de legislație ci și de capacitatea celor care decid contractarea serviciilor desecuritate de a discerne nivelul de calitate pe care poate să-l asigure fiecare furnizor.

Citeste mai mult pe www.securityportal.ro

Articole asemănatoare